Lieve mooie bijzondere Vrouw,

Er bestaan wezens die net zo voelen als jij, die meemaken wat jij meemaakt, die een lichaam hebben als de jouwe en toch net zo uniek zichzelf zijn. Je ziet ze elke dag, en toch zie je ze zo zelden. Het zijn je mede- zusters. Vrouwen zoals jij.
We zijn hier en tegenwoordig zo vervreemd geraakt van elkaar. Het doet me pijn te merken dat vrouwen tegenwoordig al vroeg leren om elkaar te beoordelen (wat heeft ze aan?) in plaats van elkaar te steunen. De westerse geschiedenis van het vrouw-zijn is lang en de diverse gebeurtenissen, met name de komst van het Christendom, hebben deze sterke band van zusterschap verbroken. Ergens in onze westerse geschiedenis is de vrouw haar kracht kwijtgeraakt en vergeten of is het met geweld van haar afgenomen, zoals bij de heksenverbrandingen. Elke vrouw draagt iets van deze pijn in haar genen en elke man draagt iets van de schaamte en het schuldgevoel in zijn genen, en beide zijn inwisselbaar want mannen zijn in andere incarnaties vrouwen geweest en vrouwen mannen.

Nu is het tijd om de kracht te hervinden en herinneren. Door het eren van het vrouw-zijn, je maancyclus, je kracht en kennis. Door het leren kennen van de namen en gezichten van de godinnen, zodat zij hun boodschappen in jouw dromen kunnen komen brengen, door het openen van je baarmoeder opent zich je creatieve kanaal zodat je jouw kracht kunt neerzetten in dans, zang en kunst.

Laten we naar elkaar luisteren, echt luisteren. Ruimte geven aan ieders eigen wijsheid. Aan elkaar stilte, verlegenheid. Ruimte geven aan elkaars ongehuilde tranen. Er wordt niets van je verwacht behalve er werkelijk willen zijn voor elkaar. Elkaar het gevoel geven dat je er mag zijn, dat je waardevol bent en bijzonder. Want dat zijn wij. WIj vrouwen vertegenwoordigen de creatieve kracht van de evolutie. Door ons wordt nieuwe leven geboren. Elke dag weer geven we geboorte aan wonderen. Stel je voor wat we kunnen creëren als we onze krachten bundelen....

"Vrouwen zijn in staat werkelijke blijvende verandering teweeg te brengen.
Maak je de vrouw krachtiger, dan verbeter je de wereld."

Laten we elkaar diep in de ogen kijken en onszelf in elkaar herkennen.

Graag nodigen we je uit voor een vrouwencirkel.


Wat is een Vrouwencirkel

Er zijn vele vormen en manieren om samen te komen. Sommige groepen dansen , zingen, delen hun kennis en hun kunnen met elkaar.

Veel van onze groepen werken een oude native americaanse ceremoniële vorm; de sharingcircle: We zitten in een cirkel, het centrum houdt onze focus vast, in feite spreek je tot dit centrum van de cirkel en wordt het niet persoonlijk. Alles kan gezegd worden, niets is raar of fout. Niemand hoeft zich te verklaren, niet te zeggen wat je in het dagelijks leven doet, geen verleden aan te halen. Slechts te zijn in het nu! De cirkel is een symbool voor heelheid, liefde en verbinding, een plek om de verbinding met andere vrouwen weer te voelen en met elkaar in contact te zijn. We ontmoeten elkaar in onze energie, in onze onwetendheid en waarheden, in onze vreugde, zorgen en verlangens. Laten we samen een plek creëren die ons liefde geeft, stabiliseert, voedt en verzorgt!


Hoe gaat dat nu, een vrouwencirkel of sharingcircle?

De sharing circle is een eeuwenoude traditie met bepaalde gedragsregels die er voor zorgen dat de energie zuiver blijft, dat het veilig is voor ieder, dat ook verlegen mensen aan het woord komen en waarbij ieder de kans krijgt te voelen wat er in zijn/haar hart speelt. Uiteraard kan de vorm per cirkel verschillen.

•  
Vooraf wordt iedereen 'gesmudged' met salie. Dit is een energetisch reinigen om alle energie die niet bij jou hoort en niet nodig is deze avond los te laten.
We beginnen altijd met het openen van de ceremoniële ruimte door het aanroepen van de windrichtingen. We steken onze kaars aan en de kaarsen voor de andere vrouwen.
We gebruiken soms een talking stick of een mooie steen; wie die heeft, is aan het woord en als dat 3 minuten stilte is, is dat OK.
Niemand onderbreekt een ander, niet voor adviezen of 'ja dat had ik ook". Hierdoor geef je de spreker de kans bij haar eigen energie en gevoel te blijven of te komen. De bijbehorende emotie krijgt zo een kans ervaren te worden.
We luisteren naar elkaar - echt luisteren vanuit verbinding, vanuit het hart, zonder oordeel. We geven steun aan elkaar, want we gaan allen hetzelfde pad. (Omdat je weet dat je niet mag reageren, kun je de gedachten die opkomen n.a.v. van iemands verhaal ook snel weer loslaten)
We gaan de cirkel rond en iedere vrouw komt aan de beurt.
Een cirkel, of een ronde, wordt altijd afgemaakt. We hebben als eindtijd 22.00 gezet, maar als het nodig is, duurt het langer. Moet je echt om een bepaalde tijd weg, zeg dat vooraf, dan zoeken we een oplossing.
Het centrum houdt onze focus vast, in feite spreek je tot dit centrum van de cirkel (tot grote geest/god/godin, helpers,..) en zo wordt het niet persoonlijk.
Alles kan gezegd worden, niets is raar of fout. Ook boosheid, nare gedachten die je niet durft uit te spreken mogen juist in dit centrum van onze cirkel getransformeerd worden. Door dit uit te spreken zet je het in beweging. En beweging heelt.

Je verlaat niet zomaar de cirkel. Wil je naar het toilet, of iets pakken, dan vraag je d.m.v. een plukje tabak aan de 'spirits' om jouw plek, jouw energie in de cirkel vast te houden zolang je weg bent. Als je terugkomt bedankt je door weer een plukje tabak te offeren.Hiervoor staan er 2 schaaltjes in de cirkel; een lege en een gevuld met tabak.

Als je voelt dat je iemand vast wilt pakken, troosten o.i.d. mag dat natuurlijk. Voel goed of het gepast en gewenst is.
Wat in de cirkel gezegd is blijft in de cirkel.

Als het nieuw is voor je is het misschien even wennen. Heb vertrouwen ! Dit is een eeuwenoude traditie die in deze vorm zijn bijzonderheid bewezen heeft. We gaan gewoon samen voelen wat werkt voor ons en wat niet.


Kring van Vrouwencirkels
Deze vrouwencirkel vindt plaats in Utrecht. Amsterdam, Den Bosch, Nijmegen< arnhem, Den Haag en Hengelo.
De cirkels zijn verbonden omdat de initiatiefnemers elkaar kennen. Het idee is om deze cirkels met elkaar te verbinden doordat er één vrouw uit de ene cirkel aanwezig is bij de andere cirkel.

Up to date informatie wat en wanneer vind je op deze website: vrouwencirkel.wordpress.com

 

Grootmoederlied:
Tijdens de cirkel zingen we vaak dit lied. Het is een gebed van de Paiute aan onze grootmoeders/voorouders te eren. Hier gezongen (en drum) door Erica.


2x
Heya Nane
Ya heya Naneja
Heya Naneja
Heya Nane

2x
Emboy Emboy
Laneo Laneo
Heyo wweno