© Artworks by Hinke Schreuders

 

Boeken en websites over de maantijd en vrouw-zijnMetropolis: Die tijd van de maand
In Nederland doen we vooral of er niks aan de hand is als een vrouw ongesteld is. Maar dat is in andere landen vaak heel anders. Van menstruerende vrouwen in Nepal die hun tijd moeten 'uitzitten' in een tochtig hutje tot een vrijzinnige menstruatiekunstenares in San Francisco. Je ziet het allemaal in de uitzending over 'die tijd van de maand'.

Het maakt me wel verdrietig om te zien en horen dat er nog zo veel onwetendheid is over deze periode van de maand. In plaats van blijdschap, levert het veel verdrietige situaties op.

Metropolis TV - Bekijk hele uitzending: Die tijd van de maand


Menstruele kunst : schilderen met je bloed
of dragen van speciale kleding 

Hinke Schreuders
Riekje Louise Jongsma
May Ling Su
Marilee Salvator

Vanessa Tiegs


!!! Bijzonder project: Kunstenares Tomoko Muyaiyama nodigt vrouwen over op de wereld uit een wit zijden jurkje te bestellen en te dragen (en bewerken) tijdens de maantijd en het daarna weer na haar op te sturen. Zij maakt daar dan een compositie van. www.wasted.nl


Boeken

Hoera ik ben ongesteld! Help, ze wordt volwassen! Een boek van Marion Kuiperi en Yvonne Versteeg vol tips, verhalen en ideeën over het vieren van de eerste menstruatie voor meiden en de volwassenen om hen heen. Eindelijk de maantijd in een nieuw respectvol daglicht. En het leuke is; mijn website MoonCraft wordt er nog in geciteerd ook! Kijk en bestel voor al die jinge vrouwen om je heen. www.hoeraikbenongesteld.nl

Lessen van de Pleiaden, Barbara Marciniak, Uitgeverij Petiet, 2004, ISBN: 9075636059
Hoofdstuk 5; het wekken van de Godin gaat over de verloren vrouwelijke kracht en de menstruatie. "De energie van de Godin snelt voort, klaar om te werken met diegenen die bereid zijn haar roep te herinneren. Vrouwen, wordt wakker en lees de gebruiksaanwijzing van je lichaam. Ontdek dat je iets kostbaars bezit..."

• 'Het grote boek van de Maan', van Claudia van der Sluis. Schors, Amsterdam, 2002.
Het Grote Boek van de Maan bevat alles wat 'lunaliefhebbers' (luna = 'maan') willen weten - en meer. Dit boek bevat een schat aan informatie. Zogenaamde 'spells', rituelen, mythen over maangoden- en godinnen, interessante wetenswaardigheden en feiten, correspondenties, (rituele) recepten, magie, divinatie en maanfeesten, verschillende kalenders én de bijzondere band die vooral vrouwen met de maan hebben, komen uitgebreid aan bod.

Dochters van de maan, de menstruatie in mythen en in de moderne tijd. Door Annemarie Peters & Karin Peters, Altamira-Becht 2004
ISBN: 9069636476
In Dochters van de maan laat Jungiaans therapeute Annemarie Peters zien hoe vrouwen worden beheerst door hun menstruatiecyclus. Ze illustreert dit met voorbeelden uit sprookjes en mythen. Peters pleit ervoor dat vrouwen hun 'maandstonde´ accepteren, met alle mogelijkheden en beperkingen; ze geeft oefeningen die vrouwen ertoe aanzetten dichter bij zichzelf te komen... en zo op een natuurlijker wijze te leren omgaan met hun opspelende hormonen.

• roman: 'De Rode Tent', van Anita Diamant. De Kern, Baarn, 1999. Oorspronkelijke titel 'The Red Tent'. (In 'De Rode Tent' wordt de geschiedenis verteld van bijbelse vrouwen en alle gebruiken rondom de rode tent, de menstruatietent, waarin ze zich terugtrokken met elkaar en veel lol en tranen deelden. Het is juist deze hechtheid, in deze tent ontstaan, waardoor de stam zo sterk blijft.)

• roman: Dochters van Kopervrouw, Anne Cameron, Uitgeverij De Geus, 2005, ISBN: 9044507192
In Dochters van Kopervrouw tekent Anne Cameron de eeuwenoude verhalen op van de vrouwen van de Noetka-indianen van Vancouver Island. Hun verhalen over de oervrouw - kopervrouw - roepen een levendig beeld op van een cultuur die in harmonie was met de natuur en waar vrouwen in geen enkel opzicht onderdeden voor mannen. Dankzij hun bijzondere kracht hebben de Noetka-vrouwen tijdens eeuwen van onderdrukking kans gezien hun tradities te bewaren.

Het vagina boek, Goedele Liekens, Unieboek, Het Spectrum, december 2006
Anno 2005 is de vagina nog steeds een taboe. Van de Nederlandse vrouwen durft zo'n 50% niet met haar vriendinnen over dit lichaamsdeel te kletsen en weet 85% niet zeker of haar vagina er wel uit ziet zoals hij er uit hoort te zien. Tegelijkertijd begint het tij te keren; het toneelstuk De vagina monologen werd een doorslaand succes en designer vagina's zijn hip.

Blood, bread, and roses : how menstruation created the world. Judy Grahn
Of lees het online


Internet


Metaformia
: a journal on menstruation and culture

Menstruatie, een heilige gebeurtenis

 

Heb jij tips
Weet jij websites of boeken die mooi aansluiten bij dit onderwerp? Stuur ze op.